19/03/2019

De Wereld van de Tango

Een cultuurgeschiedenis

Het moet een merkwaardig tafereel zijn geweest: een tango-dansend paar dat in het Vaticaan voor paus Pius X deze verderfelijke dans demonstreert. De bisschoppen van Nancy en Marseille hadden er in november 1913 per brief op aangedrongen dat het Vaticaan stelling zou nemen tegen deze liederlijke rage die de ballrooms van Europa overspoelde. Het bleef niet zonder resultaat; Zijne Heiligheid verklaarde dat ‘de tango moet beschouwd worden als een onzedelijke dans en dientengevolge verboden moet worden.’ Het verbod werkte averechts. Terwijl de Katholieke kerk en verschillende Europese hoven de dans in de ban deden, groeide de tango daarbuiten uit tot een ware rage.
De tango – zowel de muziek als de dans – is een bastaardkind, verwekt door vele vaders en geboren uit vele moeders. Ontstaan rond 1880 in de achterbuurten van Buenos Aires en Montevideo kent zij Afrikaanse, Zuid-Europese (m.n. Italiaanse en Spaanse), Slavische en Joodse invloeden. In de bordelen van de Argentijnse en Uruguayaanse hoofdsteden werden de mannen, tegen betaling, ingewijd in de gecompliceerde en zinnelijke dans. Het zou het imago van de tango nog broeieriger maken.
De geschiedenis van de tango is een meeslepend verhaal over de migratie van arme Europese boerenjongens naar de overbevolkte conventillo’s van het ‘Zuid-Amerikaanse Parijs’ (Buenos Aires), over de opkomst van de massacultuur en de aanslag op de goede zeden, over hoe Atatürk de tango in de jaren ’20 inzette voor zijn Turkse moderniseringsoffensief, over de mondaine danscultuur in de Europese hoofd- en provinciesteden tijdens het interbellum en over de bijzondere plaats die de tango inneemt in de joodse cultuur. Ook voor wie niet per se geïnteresseerd is in de tangomuziek en -dans, is deze cultuurgeschiedenis van de tango een fascinerende reis door het einde van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.

1. De geboorte van de tango
2. De tango-rage. Een aanslag op de goede zeden
3. De tango en de moderniteit
4. Van Argentinië naar Europa en weer terug
5. De tango en de joden

Data cursus De wereld van de tango, maart – april 2019

Locatie: DE TWEE GEZUSTERS Heerlen (In de Serre van Savelbergklooster)

Vijf dinsdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur

Data: 19 en 27 maart; 3, 10 en 17 april

Voor meer informatie en inschrijving:

www.bartjandegraaf.nl

Festival TANGO BRUTAL, Heerlen
Van 27 april t/m 5 mei vindt in Heerlen e.o. de zevende editie plaats van het inmiddels wereldvermaarde festival Tango Brutal. De cursus De wereld van de tango. Een cultuurgeschiedenis biedt daarbij een cultuurhistorische achtergrond. De cursus wordt onder andere aangeboden bij de De Twee Gezusters in de Serre van Savelbergklooster, Heerlen.
Voor het programma van Tango Brutal (optredens, films, lezingen, enz.) zie:

www.tangobrutal.com

Terug naar vorige pagina

Fotogalerij