28/08/2018

Orkun Agir Ensemble

Eigentijdse klassieke muziek

ORKUN AGIR (NL)
Orkun Agir componeert eigentijdse klassieke muziek met lichte invloeden uit de Ottomaanse en Anatolische muziek. Zijn werken kenmerken zich door hun introspectieve en melancholische aard. Speciaal voor het concert tijdens Cultura Nova schreef Agir zijn Sestetto voor klarinet, baglama, strijktrio en piano.

De Zwolse componist Agir werkt nauw samen met onder anderen de prominente Turkse dichter Ataol Behramoglu. Hij componeerde een liederencyclus van Behramoglu’s gedichten die in 2019 in première zal gaan in Izmir. Ook gebruikte hij de teksten van Behramoglu voor het stuk ‘If I die…’ dat hij voor het Storioni Trio, baglama en sopraan schreef.
Onlangs voerde Agir met zijn luthier (iemand die snaarinstrumenten maakt en repareert) Serkan Güngör een aantal spraakmakende veranderingen door aan zijn instrument de baglama (een soort luit). Deze wijzigingen hebben, net als de nieuwe composities, het instrument in alle opzichten concertwaardiger gemaakt.

Behalve het nieuwe werk Sestetto voor klarinet, baglama, strijktrio en piano zijn tijdens Cultura Nova ook eerdere werken te horen, zoals Nâme-i Hicrân (The Farewell Letter) voor baglama en cello en Mesra voor cello solo.

Het optreden van Orkun Agir is tot stand gekomen in samenwerking met Intro Maastricht.

Terug naar vorige pagina